logo
Buitenlandse BTW terugvragen

Astrid van der Maden

09 september 2020
Buitenlandse BTW terugvragen

Buitenlandse BTW terugvragen

Koop jij weleens producten in het buitenland en staat daar buitenlandse BTW op? Dan kun je die BTW niet in aftrek brengen op je eigen BTW-aangifte. Deze BTW kunt je echter wel terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst als je aan de volgende voorwaarden voldoet.

  1. Om te beginnen moet je onderneming in Nederland zijn gevestigd.
  2. Verder heb je in het EU-land waar je BTW terugvraagt geen BTW -aangifte gedaan.
  3. En je gebruikt de goederen en diensten voor met BTW-belaste bedrijfsactiviteiten.

Voldoe je aan deze drie voorwaarden, dan kun je de BTW die je in een ander EU-land heeft betaald terugkrijgen. Daarvoor heb je inlogcodes nodig die je kunt aanvragen via deze link.

LET OP:

Voor de betaalde BTW in 2019 moet je vóór 1 oktober 2020, met die inlogcodes, via een speciale internetsite een verzoek tot teruggaaf indienen bij de Nederlandse Belastingdienst. Als je die BTW niet op tijd terugvraagt, is de kans groot dat het ander EU-land je teruggaafverzoek niet in behandeling neemt. Verzoeken om teruggaaf van buitenlandse BTW over 2019 accepteert de Belastingdienst alleen als het BTW-bedrag ten minste € 50 is. 

TIP 1

Heb je vaak te maken met buitenlandse BTW, dan kun je deze ook per kwartaal terugvragen.

TIP 2

Probeer buitenlandse btw op facturen te voorkomen door bij bestellingen je BTW nummer door te geven. Als de leverancier jouw BTW-nummer op de factuur vermeld mag deze de BTW verleggen naar je en kun je alles met je eigen BTW aangifte indienen. Dat gaat vele malen sneller en dan ben je de BTW niet aan het voorschieten. 

TIP 3

Het terugvragen van buitenlandse BTW is best veel werk. Je moet veel gegevens invoeren en allerlei bonnen meesturen. Mocht je dus kleine aankopen doen, overweeg dan of het wel zinvol is dat je ze in het buitenland doet. Wellicht zijn bepaalde producten in het buitenland net iets  goedkoper, maar als je veel kosten moet maken of tijd moet investeren om vervolgens een paar euro BTW terug te vragen, dan heeft dat weinig zin. 

TIP 4

Uiteraard mag je het terugvragen van BTW in het buitenland ook aan óns uitbesteden. We helpen je graag. Let er wel op dat je dan evengoed een inlog nodig hebt bij de belastingdienst. Dus mocht je btw over 2019 terug willen vragen, vraag die codes dan vandaag nog aan, zodat wij vóór 1 oktober de aanvraag voor je kunnen indienen!Terug naar overzicht