logo
Echte winst...

Astrid

08 juli 2020
Echte winst...

Echte winst...

WINST | dat is toch het bedrag dat onderaan de streep overblijft?? Omzet minus kosten??
Winst is het meest besproken onderwerp tussen mij en mijn klanten. Hoe kan de winst omhoog? Is deze winst reëel voor een ondernemer? Hoeveel belasting moet over de winst worden betaald? Welk deel van de winst mag uit de zaak gehaald worden?
Winst bestaat uit drie onderdelen (ik licht ze hierna nader toe):
- een salaris voor de ondernemer
- inkomstenbelasting
- échte winst
Mijn advies aan alle ondernemers is om een vast bedrag uit de zaak te halen als salaris. Kies hiervoor een reëel bedrag. Veel ondernemers zetten dit bedrag bewust laag om zoveel mogelijk te herinvesteren in de zaak. Maar vergeet niet dat JIJ als ondernemer het belangrijkste kapitaal van de onderneming bent en waardeer dat dan ook. Zorg voor een reëel en motiverend salaris voor alle tijd die je er in stopt.
De inkomstenbelasting komt meestal pas achteraf. Toch kun je middels een voorlopige aanslag vast maandelijks geld aan de belastingdienst betalen of zet het apart op een spaarrekening.
Het bedrag dat ná salaris en belasting overblijft is échte winst. En dat is het leukste getal. Want dat is geld waar je iets leuks mee kunt doen, of buffers mee op kunt bouwen of investeringen van kunt doen!
Overigens...
Een vast salaris heeft nog een groot bijkomend voordeel. Ondernemers die een wisselend salaris genieten, hebben dus een hoger salaris als het beter gaat met het bedrijf. Maar gaat het een keer wat minder, dan is het vaak erg lastig om weer te wennen aan een lager inkomen. Dus wordt er vaak toch méér uit de onderneming gehaald dan mogelijk is en kan de onderneming in financiële moeilijkheden komen.
We zijn momenteel volop aan het bouwen van een dashboard om ondernemers inzicht te geven in hun échte winst. De komende maanden gaan we dit model uitrollen.
Ook weten wat je echte winst is? Neem gerust contact met ons op voor meer uitleg!


Terug naar overzicht