logo
EINDEJAARSTIPS | Lonen DGA

Astrid van der Maden

29 december 2022
EINDEJAARSTIPS | Lonen DGA

EINDEJAARSTIPS | Lonen DGA

Voor alle Directeur Groot Aandeelhouders (DGA) gaat er eea veranderen op het gebied van het salaris welke je uit je BV haalt. Als DGA dien je te voldoen aan de gebruikelijk loon regeling. De spelregels waarmee dat gebruikelijk loon worden bepaald, veranderen en dat licht ik hieronder graag nader toe.

 

Huidige situatie

Als DGA ben je momenteel verplicht om je jezelf een salaris van minimaal € 48.000 uit te betalen. Let op, dat is een fiscaal loon, dus inclusief bijtelling en wellicht vakantiegeld indien je daarvoor gekozen hebt. Heb je dus een auto van de zaak, kan het brutosalaris lager gezet worden, mits bijtelling en loon maar samen € 48.000 zijn. Dat minimumbedrag is er niet voor niets. Loon is hoger belast dan dividend. Dus om te voorkomen dat ondernemers alleen maar dividend uitkeren en geen loon om belasting te besparen, is deze ondergrens bedacht.

Er mag een parttimepercentage toegepast worden indien blijkt dat je minder dan 40u voor je BV werkzaam bent (bijvoorbeeld omdat je daarnaast nog een andere dienstbetrekking hebt). Maar let op; de belastingdienst erkent deze mogelijkheid voor een parttime percentage, maar dat blijkt niet echt uit jurisprudentie.  

Je mag een lager gebruikelijk loon toepassen als blijkt dat het bedrijf die € 48.000 niet kan betalen. Dat moet wel in overleg met de belastingdienst en wordt lang niet altijd gehonoreerd.

 

Er zijn nog wat extra spelregels. Zo mag je nooit minder verdienen dan je meest verdienende medewerker. Daarnaast moet je minimaal 75% verdienen van wat er voor jouw functie normaal betaald wordt. Als jij dus een arts bent met een eigen BV en een arts in loondienst verdient voor die functie € 100.000, dan zul je het gebruikelijk loon op minimaal € 75.000 moeten zetten.

 

Nieuwe situatie

Het gebruikelijk loon gaat omhoog naar minimaal € 51.000. Daarnaast blijft de regel bestaan dat je niet minder mag verdienen dan je meestverdienende medewerker. Echter geldt vanaf januari dat je 100% moet verdienen van het salaris in een vergelijkbare functie in loondienst. In het voorbeeld van de arts moet het salaris dus omhoog naar € 100.000. Dat is een forse stijging. Uiteraard blijft het lastig om vast te stellen wat een gebruikelijk loon is in een vergelijkbare functie. De bewijslast ligt bij de belastingdienst.

 

Managementfee

Zorg dat je de managementfee voor 2023 ook aanpast aan de nieuwe hogere salarissen. De fee kan niet extreem afwijken van het salaris. De managementfee dient zakelijk te zijn en is niet bedoeld om leningen mee af te lossen of om te sparen. Uiteraard mag de fee wel hoog genoeg zijn om overige kosten vanuit je holding van te kunnen betalen.

 

Klein voordeeltje

Het is niet alleen maar negatief wat er nu veranderd. Voor 2023 gaat de vrije ruimte namelijk tijdelijk omhoog naar 3% tot een fiscale loonsom van € 400.000. Dat betekent dat je in 2023 bovenop je salaris een hogere netto onkostenvergoeding uit kunt keren (belastingvrij). Dus dat is weer een kleine meevaller.

 Terug naar overzicht