logo
Investeren in duurzame bedrijfsmiddelen (MIA/EIA)

Astrid van der Maden

04 november 2020
Investeren in duurzame bedrijfsmiddelen (MIA/EIA)

Investeren in duurzame bedrijfsmiddelen (MIA/EIA)

Investeer je als ondernemer in bepaalde bedrijfsmiddelen die zorgen voor energiebesparing en/of die milieuvriendelijk zijn? Dan zouden deze bedrijfsmiddelen wel eens in aanmerking kunnen komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of de Energie-investeringsaftrek (EIA). Voor beide regelingen geldt dat er een lijst is met de middelen die hiervoor in aanmerking komen. Komt je bedrijfsmiddel voor op deze lijst, dan kun je bij het RVO met behulp van e-Herkenning een aanvraag indienen voor de MIA of EIA mits het investeringsbedrag minimaal € 2.500 is. Afhankelijk van het bedrijfsmiddel wordt bepaald voor welk bedrag de investering in aanmerking wordt genomen en welk percentage over dat bedrag als aftrek in je aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting mag worden meegenomen. Door te investeren in duurzame bedrijfsmiddelen kun je dus wellicht een extra aftrekpost krijgen voor je belastbare winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. 

Wij kunnen je uiteraard helpen met deze aanvragen of helpen bij het bepalen of een bedrijfsmiddel hiervoor in aanmerking komt. Maar let op; de MIA en EIA moeten binnen 3 maanden na het aangaan van de investeringsverplichting aangevraagd worden. Wacht dus niet tot het bedrijfsmiddel geleverd en gefactureerd is, maar onderneem meteen actie zodra je de offerte hebt getekend voor de aanschaf van een bedrijfsmiddel. 

Je komt sneller in aanmerking voor de MIA en EIA dan je denkt. De aanschaf van een airco voor je kantoor kan al in aanmerking komen. Vraag hier dus ook altijd naar bij de leverancier of je een middel aanschaft dat voldoet aan de voorwaarden voor de MIA en EIA. 

 Terug naar overzicht