logo
Nieuwe btw-regels voor e-commerce in EU / Unieregeling

Astrid van der Maden

24 juni 2021
Nieuwe btw-regels voor e-commerce in EU / Unieregeling

Nieuwe btw-regels voor e-commerce in EU / Unieregeling

Nieuwe btw-regels voor e-commerce in EU / Unieregeling

 

Heb jij een webshop en lever je goederen en of diensten aan klanten buiten Nederland maar binnen de EU? Of laat je producten van buiten de EU rechtstreeks bij je klanten bezorgen? Neem dan even de tijd om dit artikel door te lezen! Er gaat namelijk nogal wat veranderen wat betreft de btw-regels en een goede voorbereiding is dan zeker op z’n plaats!

 

Webshopverkopen buiten Nederland

Er zijn ontzettend veel webshops en er komen er dagelijks nog vele bij. Het mooie van een webshop is dat deze niet gebonden is aan een locatie. Vanuit een webshop je producten overal ter wereld aanbieden. Maar zodra het product de Nederlandse grens over gaat, komen er wel extra regels en administratieve handelingen bij kijken.

 

Hoe werkt het momenteel (tot 1 juli 2021)?

Als je een product verkoopt waar btw op zit, dan breng je die btw aan iedere particulier in Nederland én Europa in rekening. Het maakt dus niet uit waar deze particulier woont en welk btw-tarief in dat land geldt. Maar let op; ieder land binnen de EU kent een drempelbedrag. Ga je over dat drempelbedrag heen, dan moet je de buitenlandse btw van dat betreffende land in rekening gaan brengen. Zo is het drempelbedrag voor België bijvoorbeeld € 35.000. Lever je voor minder dan € 35.000 per jaar aan Belgische particulieren, breng je Nederlandse btw in rekening. Maar heb je op een bepaald moment in 1 jaar méér dan € 35.000 omzet van Belgische particulieren, dan moet je vanaf dat moment Belgische btw gaan berekenen en in België een BTW-nummer aanvragen. Hoe groter de webshop, hoe vaker dit voor zal komen en hoe meer buitenlandse BTW-nummers er nodig zijn, met alle administratieve lasten die erbij horen.

 

Wat gaat er veranderen?

Per 1 juli 2021 is er nog maar 1 drempelbedrag voor alle landen samen. De drempel wordt € 10.000 (in 2021 geldt die € 10.000 voor de tweede helft van 2021, vanaf 2022 geldt die € 10.000 voor een heel kalenderjaar). Heb je meer dan € 10.000 omzet met leveringen of digitale diensten aan particulieren bínnen de EU maar búiten Nederland, moet je vanaf het moment dat je boven die € 10.000 komt, bij iedere verkoop aan een Europese particulier de btw van dat betreffende land in rekening brengen. Je mag daarvoor in dat land een eigen BTW-nummer aanvragen en daar btw- aangifte doen, maar dat hoeft niet. Je mag namelijk vanaf 1 juli ook alle Europese btw per kwartaal aangeven via het éénloketsysteem van de belastingdienst. Een andere naam voor het éénloketsysteem is OSS (one-stop-shop). Deze OSS kan gebruikt worden voor zowel de Unieregeling én voor de invoerregeling (daarover later meer).  

 

Éénloketsysteem / Unieregeling

Om met het éénloketsysteem (OSS) te kunnen werken, moet je je onderneming aanmelden voor de Unieregeling. Registreren kan vanaf 1 april 2021 via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Je moet aan de volgende voorwaarde voldoen om de Unieregeling te kunnen gebruiken:

  • Je levert producten die al binnen de EU zijn aan een klant in een ander EU-land (het product mag dus niet van buiten de EU rechtstreeks naar je klant binnen de EU verzonden worden)
  • Je levert rechtstreeks aan particulieren en aan niet-btw-plichtige ondernemers
  • De regeling geldt niet voor margegoederen, (bijna) nieuwe vervoermiddelen en voor montageleveringen, zoals bijvoorbeeld zonneschermen
  • Je zorgt zelf voor de verzending van de producten

Met de Unieregeling krijg je er dus ieder kwartaal een soort tweede “btw aangifte” bij. De reguliere aangifte blijf je gebruiken voor al je verkopen aan Nederlandse klanten.

Let op; dit éénloketsysteem werkt niet voor het terugvragen van buitenlandse BTW.

 

Factuurvereisten

Je bent niet verplicht om bij een verkoop aan een particulier btw op de factuur te vermelden. Dat betekent dus dat de webshop niet dusdanig verbouwt hoeft te gaan worden dat op alle facturen de verschillende btw tarieven van de desbetreffende landen terecht komt.

Ondernemers zullen daarentegen wél graag een factuur met btw ontvangen, om de btw op de bestelde goederen terug te kunnen vragen.  

 

Verkopen aan ondernemers binnen de EU

Bovenstaande geldt voor leveringen aan particulieren binnen de EU. Als je levert aan een ondernemer buiten Nederland maar binnen de EU én deze heeft een (geldig) btw nummer, dan mag je de btw verleggen aan die ondernemer. Hiervoor moet je het btw nummer van de klant op de factuur vermelden en tevens vermelden dat de btw verlegd wordt aan de ondernemer. Heeft de ondernemer geen (geldig) btw nummer? Dan behandel je de ondernemer als een particulier!

 

KOR

Als een ondernemer minder dan € 20.000 omzet hebt, mag deze de Kleine Ondernemersregeling (KOR) toepassen. De KOR betreft een btw-vrijstelling. Heb je echter minder dan € 20.000 omzet, maar wel meer dan € 10.000 omzet aan particulieren uit andere landen binnen de EU dan heb je een btw verplichting voor díe omzet binnen de EU en zul je gebruik moeten maken van het éénloketsysteem (of je vraagt een btw nummer in dat betreffende land aan).

 

TIP

Indien je gebruik moet maken van het éénloketsysteem en je hebt nog geen e-herkenning, vraag deze dan alvast aan. Deze heb je nodig om je aan te kunnen melden!

 

BTW-vrijstelling import van goederen vervalt

 

Koop jij regelmatig goederen buiten de EU, bijvoorbeeld vanuit China, die je rechtstreeks laat leveren bij je klant (de zogenoemde afstandsverkopen)? Dan is het handig om te weten dat er vanaf 1 juli 2021 het e.e.a. gaat veranderen op het gebied van import-btw.

 

BTW-vrijstelling import tot 22 euro vervalt

Er geldt momenteel een vrijstelling voor btw als je voor minder dan 22 euro producten invoert buiten de EU naar Nederland. Denk hierbij aan al die kleine pakketjes van AliExpres. Vanaf 1 juli 2021 vervalt die vrijstelling en ben je dus voortaan ook bij hele kleine aankopen import-btw verschuldigd.

 

Concurrentievervalsing

Het vervallen van een btw vrijstelling op goederen tot 22 euro lijkt een maatregel met weinig impact. Toch heeft het een reden dat deze maatregel is ingevoerd. Als een webshop namelijk kleine producten verkoopt binnen de EU, dan is daar btw over verschuldigd die prijsverhogend werkt. Maar als de webshop de producten rechtstreeks aan de consument laat leveren vanuit bijvoorbeeld China, dan is daar geen btw over verschuldigd door de consument, omdat er een btw-vrijstelling geldt op pakketjes die van buiten de EU verzonden zijn. Op die manier kun je producten goedkoper aanbieden dan je concurrent. Dit wordt gezien als concurrentievervalsing en dat is de reden dat de vrijstelling komt te vervallen.  

 

Nieuwe invoerregeling

Als je goederen van buiten de EU invoert en rechtstreeks laat leveren aan particulieren, dan kun je vanaf 1 juli gebruik maken van de nieuwe Invoerregeling. Binnen het éénloketsysteem (OSS) kun je dan iedere maand de btw-melding en betaling in één keer afhandelen. Dus verkoop je een product aan een Belgische klant en je laat het product rechtstreeks vanuit China naar de klant sturen, dan ben je Belgische btw verschuldigd, omdat het product in dat land ingevoerd is vanuit China, ook als het bedrag minder dan € 22 bedraagt. Deze btw kun je voortaan aangeven via de invoerregeling in het éénloketsysteem. De btw wordt berekend over de verkoopprijs van het product en dus niet over de inkoopwaarde. Overigens mag de zending dan niet meer dan € 150 bedragen. Is die wel hoger, dan ben je btw verschuldigd in het land waar je het product invoert en moet je dáár aangifte doen (in dit voorbeeld dus in België).

 

Verkopen via een platform

Maak je gebruik van een platform om producten te verkopen, zoals bijvoorbeeld Bol.com? Ook dan verandert er het nodige. Als het platform een actieve rol heeft (dus niet alleen vraag en aanbod bij elkaar brengt, maar ook de bestellingen en betalingen faciliteert), dan is voortaan het platform de btw verschuldigd in het land waar de consument woont als het gaat om leveringen van buiten de EU aan de klant. Waarschijnlijk zit Bol.com niet op al die administratieve lasten te wachten, want in de gebruikersvoorwaarden staat sinds vorige week dat er geen producten meer van buiten de EU rechtstreeks aan klanten geleverd mogen worden als je via hun platform wil verkopen. Geen afstandsverkopen meer. Je moet eerst alles importeren naar Nederland, en daarna doorleveren aan de consument.

 

Uiteraard helpen we je graag met je vragen over btw en e-commerce. Ook is de nodige detailinformatie te vinden op de site van de Kamer van Koophandel en de belastingdienst. Ik heb de links bijgevoegd.

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/internationaal-ondernemen/e-commerce/btw-regels-voor-e-commerce-in-de-eu/#vereenvoudigd

 https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/btw/content/e-commerce-en-diensten-in-de-eu-kijk-wat-er-verandert-voor-de-btw-x Terug naar overzicht