logo
Prinsjesdag 2023: Dit gaat er het komende jaar veranderen

Tessa Janssen

26 september 2023
Prinsjesdag 2023: Dit gaat er het komende jaar veranderen

Prinsjesdag 2023: Dit gaat er het komende jaar veranderen

PRINSJESDAG 2023

Op dinsdag 19 september, tijdens Prinsjesdag, zijn de plannen en begrotingen voor 2024 bekend gemaakt. De gevolgen hiervan zijn ook van belang voor ondernemers. Hieronder enkele highlights van de aangekondigde wijzigingen:

Afbouwen zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost voor ondernemers die aan het urencriterium voldoen. Je voldoet hieraan als je meer dan 1225 uur in of aan je onderneming hebt gewerkt. De zelfstandigenaftrek mag je aftrekken van de winst zodat je minder belasting betaald over je winst. Eerder is al aangekondigd dat ze deze versneld af gaan bouwen. Komend jaar daalt de zelfstandigenaftrek van € 5.030 in 2023 naar € 3750 in 2024. Dit blijft ieder jaar dalen totdat deze in 2027 op € 900 uitkomt. De startersaftrek blijft wel hetzelfde. Deze bedraagt € 2.123.

Verlaging MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling is een vast percentage wat iedere IB-ondernemer van de winst af mag halen zodat je minder inkomstenbelasting betaald. Dit percentage was 14% in 2023 maar daalt naar 12,7% in 2024. Hierdoor zal je dus meer belasting gaan betalen.

Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding

De onbelaste reiskostenvergoeding voor zakelijke kilometers wordt verhoogd. Deze gaat van € 0,21 per kilometer in 2023 naar € 0,23 per kilometer in 2024.

Energie-Investeringsaftrek

Heb je geïnvesteerd in een bedrijfsmiddel dat duurzame energie toepast, energiezuinig is de CO2 uitstoot reduceert, dan kom je mogelijk in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Hierbij mag je een vast percentage van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit percentage was tot wel 45,5% in 2023 maar daalt naar 40% in 2024.

Subsidie duurzaam ondernemen

Omdat het kabinet investeren in het klimaat noodzakelijk vindt, zijn er verschillende subsidieregelingen voor duurzaam ondernemen. Zo wordt het budget voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) flink verhoogd. Dit is een subsidieregeling voor verduurzaming van woningen of bedrijfspanden. Denk hierbij aan investeren in warmtepompen of zonneboilers. In 2024 mag deze regeling ook worden gebruikt voor isolatiemaatregelen.

Wijziging onbelaste vergoedingen personeel (WKR)

Als werkgever mag je bepaalde extra’s belastingvrij aan je werknemers geven. Denk hierbij aan bloemetjes, kerstpakketten of etentjes. Het totale bedrag hiervan moet binnen de zogenaamde vrije ruimte blijven. De vrije ruimte wordt berekend op basis van de totale loonsom van al je medewerkers. In 2023 was deze vrije ruimte tijdelijk verhoogd naar 3% (tot een loonsom van € 400.000), maar in 2024 wordt deze weer verlaagd naar 1,92%. Je hebt dus iets minder mogelijkheden om je medewerkers belastingvrij extra’s te geven.

Zoals je ziet gaat er weer een en ander veranderen. Let op: de plannen moeten nog worden goedgekeurd door de eerste en tweede kamer.

Volg ons ook op Facebook, Instagram en LinkedIn voor extra tips, tricks en updates. Terug naar overzicht