logo
Urencriterium

Astrid van der Maden

06 februari 2024
Urencriterium

Urencriterium

URENCRITERIUM | De meeste ondernemers weten wel een beetje wat het urencriterium inhoudt. Toch zijn er een paar zaken waar je op moet letten en die wil ik graag nog even onder de aandacht brengen.
Als je als ondernemer met een eenmanszaak of VOF meer dan 1225 uur per jaar aan je onderneming besteed, én meer tijd in je onderneming hebt besteed dan aan andere werkzaamheden (bijvoorbeeld in loondienst), dan heb je recht op zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Dat zijn flinke aftrekposten en scheelt aanzienlijk in het te betalen belastingbedrag. ALLE uren die je besteed aan je onderneming tellen hiervoor mee, dus zelfs het nadenken over je bedrijf, bouwen van je website, administratie etcetera. Indien het niet te zien is aan je omzet dat je deze uren wel eens gehaald zou kunnen hebben, hou de uren dan bij in bijvoorbeeld Excel of met een app. De belastingdienst kan de urenregistratie namelijk opvragen en bij onvoldoende onderbouwing verwerpen.
LET OP: onlangs was er een uitspraak door de rechtbank dat uren voor social media niet automatisch allemaal meetellen voor het urencriterium. Het moet gaan om aantoonbaar zakelijk gebruik. Zet dus niet standaard een uur social media per dag op je urenlijst om die 1225 uur te halen! 


Terug naar overzicht